Primeur in Limburg: uitvaart met een Mini Cooper

Uitvaartzorg Papillon in Maasmechelen vervoerde donderdag voor het eerst een overledene in een Mini Cooper naar zijn laatste rustplaats. Een primeur voor Limburg. “Steeds meer mensen kiezen voor een crematie, waarom dan nog een grote lijkwagen gebruiken?”

uitvaart mini cooper

Maarten Stulens (41) mag je een van de meest innovatieve begrafenisondernemers van Limburg noemen. Eerder lanceerde hij een wandelstok waarmee je al wandelend assen kunt verstrooien. Vorig jaar opende de veertiger een rouwkamer die 24/7 open is, waardoor het mogelijk is om de klok rond te rouwen naast je dierbare overledene. “Nabestaanden doen daar niet wekelijks een beroep op, maar toch enkele keren per maand”, zegt Stulens. Nu breidt hij zijn wagenpark uit met een muisgrijze Mini Cooper Clubman. Inclusief gepersonaliseerde nummerplaat: Vale-mi, wat Latijn is voor ‘vaarwel mijn dierbare’. “De auto is achterin omgebouwd tot een klassieke rouwwagen, alleen is deze iets kleiner”, beschrijft Stulens.

Meer urnen

Het idee om de Mini Cooper te gebruiken, is een gevolg van een verandering in de sector. “Tegenwoordig zijn 75 tot 80 procent van onze begrafenissen crematies. Dat gaat in de toekomst alleen maar toenemen. Het beeld van een lange lijkwagen met daarin een kist gaat verdwijnen. Zo’n grote Cadillac of een Lincoln met een kleine urne is toch wat vreemd. Om mee te zijn met de tijd heb ik daarom de Mini Cooper aangeschaft. Toegegeven, zo’n auto is ook goedkoper dan een lange rouwwagen, die al snel 125.000 euro kost.”

De keuze voor de kleinere rouwwagen heeft nog een tweede reden. “Ik heb nog wat verder nagedacht. Wanneer de ouders dat willen, is het mogelijk om de rouwwagen ook te gebruiken bij de uitvaart van een kind of een baby. Een Mini Cooper is meer toegankelijk en minder zwaarbeladen dan zo’n lange slee met een kleine kist erin. Bovendien zal het voor de ouders ook mogelijk zijn om er zelf mee naar de begraafplaats te rijden. Op die manier kunnen ze hun kind vergezellen tijdens zijn of haar laatste rit, wat het afscheid intiemer maakt”, aldus Stulens.

Nederland

Papillon Uitvaartzorg haalde het idee voor een kleinere rouwwagen in Nederland. “Ik heb er de uitvaart van een kindje bijgewoond, waarvoor ze een Fiat 500 gebruikten. Dat sprak me aan. Als ze dat in Nederland kunnen, dan wij ook. In Antwerpen ken ik een begrafenisondernemer die ook een Mini gebruikt, maar in Limburg zijn wij de eerste. Ergens probeer ik ook een voorloper te zijn in de sector, door in de details het verschil te maken. Een overlijden is al zwaar genoeg, dus proberen we bepaalde zaken aan te passen om de rouwverwerking minder zwaar te maken. De reacties donderdag tijdens de eerste uitvaart met de Mini in Leut-Maasmechelen waren alvast positief. Je merkt duidelijk dat zo’n kleine wagen toegankelijker is om errond te staan en een laatste keer afscheid te nemen.”

Bron: HBvL